Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.02.2009 22:55 - За политиците и капиталовия пазар
Автор: prodigal Категория: Бизнес   
Прочетен: 1995 Коментари: 3 Гласове:
1



Днес се проведе първия от седем дебата между бизнеса и политици на тема „Българският проект - икономически приоритети в условия на криза, организиран от Българската стопанска камара.

 

Не можем да пренебрегнем факта, че по ключовия въпрос за запазването на валутния борд в България до приемането на еврото представителите на водещите политически сили показаха рядко срещано в България единомислие по важен за страната въпрос и декларираха безусловна подкрепа. По въпроса с мерките за облекчаване на бизнеса в настоящата и най-вече очакваната тежка среда, макар и не толкова единни относно конкретните мерки като цяло предложиха конструктивни идеи, които би трябвало да работят в страна на нивото на нашето развитие.

 

С това свършиха добрите новини за инвеститорите на БФБ. Представителите на основните претенденти за властта откровено показаха че за тях капиталовия пазар е второстепенен въпрос, като основното което предложиха като мярка за стабилизирането му беше да се отърват от държавния дял на борсата чрез приватизация. Тази идея по-принцип се посреща добре от инвестиционната общност и от мен в частност, но никак не изчерпва отговорността която политиците имат по този въпрос. Всъщност проблема е че политиците очевидно не мислят че изобщо имат някаква отговорност по въпроси свързани с капиталовия пазар, като се натрапва впечатлението, че за повечето от тях инвеститор и комарджия са синоними и респективно проблема е частен, а не на обществото.

 

Представителя на ГЕРБ Владислав Горанов изказа мнение че повечето от „дружествата на борсата не са достатъчно добри“ и тепърва щели да правят анализ дали в България има капиталов пазар, като очакваме да ни кажат и кои са добрите дружества които трябва да посрещнем радушно на БФБ... Петър Кънев от групата на БСП сподели че не е специалист по този въпрос..., но смята, че времето на турбоикономиката е приключило, каквото и да е имал в предвид, а мнението на Димитър Бъчваров от ДСБ, според когото борсата доскоро „е продавала гнили ябълки“ е направо скандално, предвид факта че над 20% от компаниите включени в Софикс са банкови дружества!

Изказванията на останалите политици все пак дадоха леки надежди че има и такива които осъзнават каква е ролята на пазара по-принцип, а не в такава ненормална обстановка. Не бяха изненадващи и изказванията на Лидия Шулева от БНД, Йордан Цонев от ДПС, и Владимир Каролев от НДСВ, все хора познаващи добре капиталовия пазар в България и явяващи се по-скоро изключение сред колегите си политици по тези въпроси.   

 

Предвид много ниския процент от населението в България инвестиращо част от спестяванията си в ценни книжа, спрямо развитите икономики, поведението на политиците ни не е изненадващо. Ситуацията не предполага че скоро ще се завъртят големи капитали които да предизвикат интереса им, а потенциалните гласоподаватели интересуващи се от развитието на капиталовия ни пазар явно не са интересни като таргет група.

 

Не звучи особено ободрително за малкото останали индивидуални инвеститори на БФБ, нито за институционалните такива и не на последно място за всички осигурени в ПФ, които едва ли знаят че част от парите им за пенсия са инвестирани в “гнили ябъки” и “недобри дружества”. Добре е че има време до първите пенсии и времената в които българските политици отговарящи за икономическата политика ще проверяват как са индексите всекидневно. :)



Тагове:   капиталовия,


Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

1. plamender - Политиците да го духат!
23.02.2009 23:14
Те просто не знаят как да крадат от капиталовия пазар, за разлика от колегите им в САЩ и Европа. Това само показва какво им е нивото.

За експертите им не ми се говори, както и за палячовци като Владо Каролев и Данчо Цонев.
цитирай
2. prodigal - То хубаво, но проблема остава!
24.02.2009 19:52
Има и играчи политици, предимно за собствена сметка. Има и репари даже, сериозни. Говорех че на партийно ниво повечето не го бръснат за слива пазара. А не бива ;)
цитирай
3. borsi - Политиците ни рядко имат повече ...
10.08.2009 08:13
Политиците ни рядко имат повече акъл от за хотел по морето. Пък и на борсата няма как да се краде.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: prodigal
Категория: Бизнес
Прочетен: 41519
Постинги: 9
Коментари: 31
Гласове: 194
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол